Saturday, August 29, 2009

Berjumpa KuIna LadyInRed

Salam semua.... Semalam baru balik dari Kangar, Perlis. Ke sana pada hari Rabu, 26 Ogos 2009. Bulan puasa nie tak jumpa lagi abah dan kebetulan cuti sekolah jadi ke sana sebentar. Sebelum ke sana ada tinggal message di blog satu rakan nie (kira blogger yang famous juga) kata akan ke Kangar dan dia email no phone dan berpesan jika ada kelapangan hubungi dia... Jadi setelah balik dari Padang Besar (rutin wajib bila ke Perlis..), ada kelapangan maka si dia dihubungi dan berjanji untuk berjumpa berdekatan dengan pejabatnya.Perjumpaan diadakan berhadapan di sebuah kedai makanan segera yang baru dibuka, tapi tue la kan bulan Ramadhan nie jadi cuma jeling-jeling dan pandang-pandang saja. Orangnya kecil molek dan begitu peramah sekali. Semasa berjumpa dia memakai baju merah, ialah nama glamer pun KuIna LadyInRed, harus berbaju merah kan... Walaupun perjumpaan hanya sekejap kerana si dia sedang bekerja (tapi lari sekejap untuk berjumpa) tapi kemesraan dirasakan.... Insyaallah mungkin kita akan berjumpa lagi, selama nie hanya berjumpa di alam maya, semoga persahabatan dapat dikekalkan di alam nyata. Terima kasih Ku Ina kerana meluangkan masa untuk berjumpa....

Saturday, August 22, 2009

Mari Dengar Lagu Nasyid

Salam Ramadhan semua.... Di bulan yang penuh berkat ini apa kata kita dengar lagu-lagu nasyid lama yang dinyanyikan oleh kumpulan nasyid Nada Murni yang famous dulu. Selepas kumpulan Nada Murni barulah muncul kumpulan nasyid lain seperti Raihan, Rabbani, Hijjaz dan sebagainya...

Friday, August 21, 2009

Ahlan Ya Ramadhan


Salam Ramadhan semua.... Semoga di bulan yang penuh kemuliaan dan keberkatan ini kita akan diberi hidayah dan petunjuk oleh ALLAH swt. Maaf dipinta sekiranya saya ada melakukan sebarang kesilapan.

Puisi Ramadhan

(Rahmat Abdullah)

Terhentak dadaku
saat terbayang olehku akan dosa-dosaku
tak tahan ku menahan kesedihanku
terbayang akan amal ibadahku setahun belakangan

Cukupkah AMALAN-ku tuk menebus DOSA-ku
Cukupkah SHODAQOH-ku tuk membuka TAUBAT-ku
Cukupkah SHOLAT-ku tuk meneguhkan IMAN-ku
Cukupkah PUASA-ku tuk membersihkan HATI-ku
Rasanya semua akan berat kurengkuh
Namun Ramadhan Mu telah tiba
Kan kuraih segalanya tuk memenuhi pundi-pundi amalku
Marhaban ya Ramadhan
Marhaban syahru syiam
sebuah pesan bijak :
Jika semua HARTA adalah RACUN maka ZAKAT-lah penawarnya
Jika seluruh UMUR adalah DOSA maka TAQWA & TAUBAT-lah obatnya
Jika seluruh BULAN adalah NODA maka RAMADHAN-lah pemutihnya

* Puisi di atas di petik dari laman ini...

Thursday, August 20, 2009

Perginya Tak Kembali

Salam semua.... Memang terkejut dan seperti tidak percaya bila pagi tadi mendapat berita perginya anak Cikgu Mohd Sulaimi Md Islam dan isterinya Puan Asiah iaitu Amirul. Sejak akhir-akhir ini banyak diterima berita-berita mengejut tentang pemergian yang tidak kembali lagi.... En Sulaimi adalah Ketua Bidang atau Guru Kanan Kemanusiaan di sekolah, jadi boleh dikatakan bos saya dan selalu bekerjasama dengannya untuk subjek sejarah. Amirul masih lagi muda baru 13 tahun dan selalu dibawa oleh Cikgu Sulaimi ke mana-mana kerana dialah satu-satunya permata hati Cikgu Sulaimi dan isterinya. Dan sekarang Amirul telah dijemput pergi kerana Allah lebih menyayanginya.
Gambar Cikgu Sulaimi dan anaknya Amirul

Kami yang mendengarnya pun merasa begitu terperanjat dan sedih apatah lagi Cikgu Sulaimi dan isterinya.

Gambar-gambar nie diambil pada Jun 2008 semasa Amirul mengikuti Cikgu Sulaimi ke sekolah dan diambil dari blog Stesma Forever.
Semoga Cikgu Sulaimi dan isterinya tabah dalam menghadapi dugaan Allah yang maha besar ini. Al Fatihah.

Tuesday, August 18, 2009

Menjawab Pertanyaan....

Salam semua.... Selepas lama tak kena tag (ecehh.. macam selalu kena tag) dan bila kena pun selalunya buat-buat tak nampak dan tak jawab, hari nie kena jawab satu tag dari kulna LadyInRed nun jauh di utara. Tak pe la nak tulis apa dah tak tau sebab dalam seminggu nie macam tak happening je hidup nie.... jawab tag la pulak ada gak entry hehehe... thanks kuina.... Soalan nie susah jugak hhrmmm.... ' 3 sebab kenapa aku berblog' eerrr... tiru jawapan kuina boleh tak??? Lagi pun soalan nie dah bocorkan, jawapan pun dan tersebar kat seluruh alam maya nie...

Mula terjebak dalam alam berblog nie dah lama dari Mac 2007 lagi dengan satu blog peribadi tapi blog nie kena solex orang lain tak leh baca.... Mula sebab kat sekolah ada satu cikgu tue buka blog untuk tulis cerita-cerita tentang apa yang berlaku di sekolah dan situ ada citer tentang dia dan keluarga jugak. Tue yang cuba untuk berblog dan masa nie belajar sendiri je tak tanya sesapa pun. Kira boleh la...

Tahun lepas diadakan satu kursus membina blog untuk cikgu-cikgu. Tujuannya supaya cikgu-cikgu nie boleh buat blog untuk panitia dan subjek masing-masing. Wah berlumba-lumba kami bina blog subjek ada yang masih teruskan dan ada yang dah berkubur... Blog subjek saya ada lagi tapi bila tengok tak de orang berkunjung pun... maka tahap kerajinan semakin menurun. Mana tak sekolah nie berasrama, jadi bila masanya pelajar-pelajar nak bertenet kecuali bila balik kampung. Yang duduk di luar pun bukannya ramai.

Masa nie jugak lahirlah ramai bloggers di kalangan kawan-kawan sekolah yang membuka blog peribadi. Bila rakan-rakan tanya bila nak buat blog sendiri... masa tue la baru nak buat blog yang orang lain boleh baca maka lahir la Catatan Siti Sana Sini (eceh...). Jenuh la nak fikir nama blog last-last teringat lagu Siti Nurhaliza - Siti Situ Sana Sini maka lahir la blog nie. Hehehe... panjangnya sejarah saya berblog tapi tak jawab soalan lagi. Nie kalau jawab soalan exam sure fail... tak menjawab soalan.... Ok la nie jawapannya...

1. Untuk mencatat peristiwa-peristiwa yang berlaku
Kira nie macam diari la... sebab dulu-dulu memang ada diari tapi hangat-hangat taik ayam awal tahun je pas tue hampeh.... tak tulis dah... harap-harap blog nie tak cam tue. Tapi bila tiba penyakit "M" melanda, bersawang la blog nie... Blog subjek saya tue memang dah banyak sawangnyer... Dalam blog nie boleh cerita tentang sesuatu tempat bila gie jalan-jalan, tempat-tempat makan, nak cerita tentang masakan nie bukan blog masakan sesekali mungkin la, apa yang berlaku di sekolah, sekitar dan apa la yang terlintas di fikiran...

2. Ikut trend (boleh tak jawab cam nie???)
Habis tue situ sana sini asyik cakap pasal blog je... nak la jugak (boley??) Lagi pun streamyx memang dah ada, sebelum nie ada la chatting tapi sekarang dah tak teruja sangat kecuali dengan kawan-kawan. So berblog la boleh jugak asah skill menulis walaupun tak pandai pun...

3. Ok nie nak ikut jawapan kuina - Menambahkan kenalan dan kengkawan
Saya tak la ramai follower macam kuina tue dah lebih 200... tapi secara tak langsung berkenalan dengan ramai jugak kawan-kawan baru. Di samping tue boleh jugak tukar-tukar pandangan dan komen-mengomen di blog rakan-rakan bila rajin, kalo tidak baca je tak tinggal jejak pun...

OK abis dah jawapan pendek je kan tapi citer kat atas tue yang panjangnyer.... Nak tag sapa pulak ok sapa-sapa rasa nak jawap, jawap ler... sebab tau nak jawab tag nie payah sebenarnyer... kan... kan...

Buat Apa???

Salam semua... Cuti sekolah kerana H1N1 selama seminggu dah berlalu... buat apa??? Hehehe... tak buat apa dan jalan ke mana-mana pun. Tapi masa nie ambik kesempatan cari kawan-kawan masa sekolah dan universiti di Facebook. Facebook nie dah lama daftar tapi tak pernah explore functionnyer. Dan wow... jumpa beberapa orang kawan yang dah bertahun-tahun lamanya tak dengar khabar berita, sejak tamat zaman persekolahan lagi.... bestnyer... Masih tunggu beberapa orang kawan lagi untuk accept. Satu lagi kat Fb nie main Farmville, dalam masa tak sampai seminggu nie dah masuk level 10. Wah gigih betul la jadi petani dan bercucuk tanam dalam game nie... Asyik-asyik check ladang dan pungut hasil bila sampai masanya... Pas nie kena kurang-kurangkan main Farmville. Yang dah ada akaun Fb cuba la main game nie kalo ada masa dan tak tau nak buat apa... hehehe... nak bercucuk tanam kawasan sangat-sangat terhad di rumah jadi bercucuk tanam di alam maya je...

farmvillelogo

Esok Rabu dah sekolah balik tapi untuk tiga hari je sementara nak tunggu cuti selama 7 hari lagi. Tapi cuti kali nie ada exam PTK. OK mula baca buku sekarang berhenti sat jadi petani....

Saturday, August 15, 2009

Anda Soal.... Allah Dah Jawab!!!

Salam semua.... jumpa semasa jalan-jalan di alam maya nie... untuk renungan kita bersama...

Kita selalu bertanya...dan Al-Quran sudah menjawabnya...

KITA BERTANYA: KENAPA AKU DIUJI?

QURAN MENJAWAB
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan, "Kami telah beriman." ("I am full of faith to Allah") sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KITA BERTANYA: KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?

QURAN MENJAWAB
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
-Surah Al-Baqarah ayat 216

KITA BERTANYA: KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

QURAN MENJAWAB
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya,"
-Surah Al-Baqarah ayat 286

KITA BERTANYA: KENAPA RASA FRUST?

QURAN MENJAWAB
"Jgnlah kamu bersikap lemah. dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."
-Surah Al-Imran ayat 139

KITA BERTANYA: BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

QURAN MENJAWAB
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan dengan jalan sabar dan mengerjakan sembhyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk."
-Surah Al-Baqarah ayat 45

KITA BERTANYA: APA YANG AKU DAPAT DARIPADA SEMUA INI?

QURAN MENJAWAB
"Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka... ?
-Surah At-Taubat ayat 111

KITA BERTANYA: KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

QURAN MENJAWAB
'Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dariNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal."
-Surah At-Taubat ayat 129

KITA BERKATA: AKU TAK DAPAT TAHAN!!!!!!

QURAN MENJAWAB
"......dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir."
-Surah Yusuf ayat 12

Semoga bermanfaat...
Menjadi tanggungjawab kita untuk berdakwah
Jangan lidah kita kelu di hadapan Allah!!

Thursday, August 13, 2009

Pemergian Ustaz Asri

Salam semua....
Kita dikejutkan dengan berita pemergian Ustaz Asri vokalis utama kumpulan Rabbani pagi tadi. Kumpulan Rabbani pernah datang ke sekolah untuk satu program motivasi bersama pelajar dan seterusnya mengadakan konsert di dewan sekolah (ceritanya ada disini). Malam tue Ustaz Asri begitu ramah dan sentiasa tersenyum melayan karenah pelajar-pelajar dan tak kurang cikgu-cikgu untuk bergambar. Semoga Allah mecucuri rohnya dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. Al Fatihah..
Gambar nie semasa kumpulan Rabbani berehat di belakang pentas.
Cikgu dan pelajar ke belakang pentas untuk bergambar...
Pergi Tak Kembali
Artist: Rabbani

Setiap insan pasti merasa
Saat perpisahan terakhir
Dunia yang fana akan ditinggalkan
Hanya amalan yang dibawa

Terdengar sayup surah dibaca
Sayunya alunan suara
Cemas di dada...lemah tak bermaya
Terbuka hijab di depan mata

Selamat tinggal pada semua
Berpisahlah kita selamanya
Kita tak sama nasib di sana
Baikkah atau sebaliknya

Amalan dan takwa jadi bekalan
Sejahtera bahagia pulang...ke sana

Sekujur badan berselimut putih
Rebah bersemadi sendiri
Mengharap kasih anak dan isteri
Apa mungkin pahala dikirim

Terbaring sempit seluas pusara
Soal-bicara terus bermula
Sesal dan insaf tak berguna lagi
Hancurlah jasad dimamah bumi

Berpisah sudah segalanya
Yang tinggal hanyalah kenangan
Diiring doa dan air mata
Yang pergi takkan kembali lagi

Semasa persembahan berjalan dan lambaian di bawah nie adalah semasa lagu nasyid terakhir dinyanyikan.

Wednesday, August 12, 2009

Cuti

Get WellSalam semua.... Confirm mulai hari nie sekolah akan ditutup kerana H1N1 sehingga 18 Ogos 2009. Pagi nie bila sampai di sekolah dekat pagar ada satu surat berwarna pink di tampal, notis pemberitahuaan tentang premis diarah ditutup.
Alamak memang la seronok bila bercuti nie tapi bila fikir pelajar akan menghadapi peperiksaan percubaan SPM tak lama lagi dan ada sikit lagi sukatan yang perlu dihabiskan jadi rasa macam mana ye... Lepas tue cuti nie mungkin perlu diganti, tue yang lagi tak best nak cuti...
Nak buat apa cuti nie??? Ramai kata duduk rumah je, ada yang nak menjahit baju raya langsir, cuba resepi baru dan ada yang nak balik kampung... Nak buat apa yeee????? Hrmmmm.....

Cuti H1N1

Thank You Heart Salam semua....
Dengarnya sekolah akan bercuti selama seminggu hingga 18 Ogos 2009. Walau bagaimanapun esok akan diadakan taklimat sebelum dibenarkan bercuti seminggu... Apa-apa pun kena tunggu esok baru boleh confirm.
Hrrmmm.... cuti seminggu nak buat apa nie??? Wah macam-macam rancangan
1. Gie jalan cuti-cuti Malaysia... (tak kot... tak sesuai sekarang)
2. Gie Perlis jumpa abah.... (kena tunggu saya pun sihat baru boleh jumpa abah sebab abah tak sihat sangat)
3. Gie KL jalan-jalan shopping raya.... (best nie....tapi.... kena fikir balik)
4. Gie Ipoh la dekat sket untuk shopping.... (hehehe best jugak nie, lama tak gie Ipoh....)
5.
6.
7. Duk rumah je la.... (memang kena kuarantin pun kan....)

Apa-apa pun kena tunggu esok......

Tuesday, August 11, 2009

Di Suatu Pagi...

Salam semua....
"Cikgu Indonesia tue besar dari Malaysia ke?"
"Indonesia tue pulau ke cikgu?"
Terkedu bila mendengar pertanyaan sebegitu keluar dari seorang pelajar Tingkatan 4. Peristiwa ini berlaku di suatu pagi ketika mengajar tentang topik 'Islam di Asia Tenggara'. Tak tau la kalau mereka saja nak menguji cikgunya atau memang betul-betul tak tau. Belum lagi cerita tentang negara-negara Eropah... Itu la yang terjadi bila Geografi bukan lagi menjadi subjek teras untuk pelajar-pelajar Tingkatan 4 dan 5. Kedudukan sesuatu negara bukan lagi di dalam pengetahuan pelajar-pelajar. Kalau dahulu peta dunia ada dalam kepala pelajar-pelajar, bila cikgu sebut tentang sesuatu negara terus boleh terbayang di mana kedudukan negara tersebut di peta dunia.
Ok cuba tengok peta Asia Tenggar di bawah, cuba bandingkan keluasan Malaysia dan Indonesia. Errr.... nie bukan la nak mengajar Geografi tapi saja nak tunjuk kedudukan Indonesia dan peta Asia Tenggara.
http://4.bp.blogspot.com/_oMhNQ3iBee0/Sidoc9kD-DI/AAAAAAAAAGs/oPRN8iAusgU/s400/Peta+Asia+Tenggara+Warna.jpg
Ingat lagi masa zaman kanak-kanak dulu, saya adik-beradik suka main teka kedudukan sesuatu tempat berpandukan Atlas atau Buku Peta Dunia. Pernah main tak??? Mula-mula cari kedudukan satu tempat (kalau boleh cari tempat yang tulisannya paling kecik dan paling pelik namanya), lepas tue suruh la lawan kita cari tempat tue di peta tersebut. Kalau siapa dapat cari kedudukan tue dengan betul dan cepat dia menang. Jadi sebab nak menang, buku peta selalu dibelek dan dibaca untuk tahu kedudukan sesuatu tempat atau bandar. Tapi sekarang peta dunia pun pelajar-pelajar jarang nak tengok.... Hhhhmmmm......

Monday, August 10, 2009

You are...

Salam semua... I want to share with you a nice poem which I got from email...

Cute Muslim Baby Girl

You are strong...
when you take your grief and teach it to smile.

You are brave...
when you overcome your fear and help others to do the same.

You are happy...
when you see a flower and are thankful for the blessing.

You are loving...
when your own pain does not blind you to the pain of others.

You are wise...
when you know the limits of your wisdom.

You are true...
when you admit there are times you fool yourself.

You are alive...
when tomorrow's hope means more to you than yesterday's mistake.

You are growing...
when you know what you are but not what you will become.

You are free...
when you are in control of yourself and do not wish to control others.

You are honorable...
when you find your honor is to honor others.

You are generous...
when you can take as sweetly as you can give.

You are humble...
when you do not know how humble you are.

You are thoughtful...
when you see me just as I am and treat me just as you are.

You are merciful...
when you forgive in others the faults you condemn in yourself.

You are beautiful...
when you don't need a mirror to tell you.

You are rich...
when you never need more than what you have.

You are you...
when you are at peace with who you are not.

Sunday, August 9, 2009

Mangkuk Tingkat

Salam semua.... Macam mana hujung minggu nie?? Ke mana-mana atau sebab H1N1 duduk rumah je??? Dengarnya dah 28 kematian. Semakin serius pulak sebab sekejap je dah meningkat. Menakutkan betul...

Hujung minggu baru nie balik ke Taiping sebab jiran depan rumah ada kenduri kawin anaknya, jadi sebab abah tak dapat nak pergi jadi saya dan adik balik kampung untuk menghadiri kenduri anak Pakcik Raja, Faizal. Tapi bukan nak cerita pasal kenduri tue... tapi pasal mangkuk tingkat. Tak de la kisah menarik pun.. Adik saya Kijai (panggilan manja dalam keluarga) akan bawa mangkuk tingkat bila datang ke Manjung. Yang adik seorang lagi, Boboy ( panggilan manja keluarga jugak nie... walau dah besar panjang masih kami panggil dia dengan gelaran nie..) malu untuk bawa mangkuk tingkat nie. Bila datang ke Manjung selalunya Kijai dan Boboy akan dibekalkan dengan lauk atau nasi bila balik ke KL. Memang boleh beli kat kedai tapi teringat arwah mak selalu bekalkan nasi dan lauk-pauk kalau adik nie nak balik KL sebab dia orang memang suka makan terutama Kijai... (hehehe jangan marah ye...). Bila mak dah tiada dan adik-adik nie pulak rumah dia orang tak de tangga lagi... jadi... nasib baik ada akak dia yang nie.... hehehe....
Jarang kan sekarang kita jumpa orang yang bawa mangkut tingkat untuk berkelah, bekalan dalam perjalanan dan sebagainya sebab lebih mudah jika ke kedai untuk makan. Bukan macam dulu, mangkuk tingkat nie penting untuk bekalan berkelah dan jalan-jalan sebab kedai makan tak banyak selain nak jimat belanja...


Tak lama lagi bulan Ramadan akan menjelang apa kata kita ke Pasar Ramadan bawa mangkuk tingkat sambil beli-beli lauk pauk kita hulur mangkuk tingkat kata kat penjual tue, nak lauk nie RM2.00, lauk tue RM4.oo... tak payah guna plastik untuk bungkus. Kira macam kempen alam sekitar la nie. Ada tak orang nak buat cam nie????

Thursday, August 6, 2009

Doa Elak Penyakit

Salam semua.... Untuk renungan dan panduan bersama....

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Sesiapa yang memuliakan Syaaban, bertakwa kepada Allah dan taat kepada-Nya serta menahan diri daripada perbuatan maksiat, Allah mengampuni semua dosanya dan menyelamatkan dia pada satu tahun itu daripada semua bencana dan penyakit.”

doa elak penyakit

Doa elak penyakit... sesuai diamalkan pada masa sekarang dalam keadaan Influenza A H1N1.... moga semuanya selamat... Amin....

Wednesday, August 5, 2009

Topeng Muka

Salam semua.... Hari nie di sekolah semua guru, kakitangan dan pelajar dibekalkan dengan face mask dan sana sini kelihatan guru dan pelajar bertopeng putih untuk menutup mulut dan hidung. (Sekarang dengarnya kalau nak beli kat kedai pun mahal harganya ada kawan yang beli dengan harga RM 0.50 awal dulu tapi sekarang ada yang beli dengan harga RM 1.00... wah cepat je ambik kesempatan dalam keadaan sekarang...) Kenapa tetiba ramai yang pakai topeng nie??? Nie la penangan H1N1, mulai minggu nie ramai pelajar yang demam dan selsema, dan semalam je dekat 40 pelajar dibawa ke hospital untuk menerima rawatan dan sebab ramai sangat yang demam (hari nie pun ramai yang ke hospital untuk dapatkan rawatan), semalam orang dari Pejabat Kesihatan datang ke sekolah untuk mengambil sampel darah pelajar yang demam tersebut. Hari nie pula diadakan ceramah tentang Influenza A H1N1 di dewan sekolah untuk semua pelajar dan guru-guru. Apa-apa pun moga-moga semuanya selamat. Amin....