Wednesday, October 7, 2009

Saya Kembali....

Salam semua.... Wahhhh.... lamanya merehatkan diri dari berblog. Tetiba dilanda kegilaan ber facebook, teruja sangat bila dapat jumpa kembali rakan-rakan sekolah dan universiti (nie dah pernah citer dulu kan...) dan yang terkini berjumpa dengan ramai bekas pelajar-pelajar. Gembira bila tahu ramai yang dah berjaya dalam kerjaya dan telah berkeluarga. Muncul kembali nama Fini, Izwan Shah, Muhalli, Nizaruddin, Azizul Ziad, Aini, Izzati, Jamiah dan lain-lain. Ada yang dah jadi bos di syarikat sendiri, bos di pejabat, jurutera, cikgu, pensyarah, juruteknik dan sebagainya... Alhamdulillah....
Masih tak ada idea untuk tulis apa di sini. Sebenarnya ada banyak cerita dan gambar-gambar seperti hari raya dan sebagainya, tapi entah bila akan diletakkan di sini. Nanti lahhhh....

Thursday, September 17, 2009

Mohon Maaf Di Atas Segala Dosa


Ampun dan maaf andainya aku ini…
Terkasar bahasa dalam bicara
Tersilap bicara semasa bersama
Termarah yang tak kena tempatnya
Tertanya tak tentu hala....
Tersasul yang tak sengaja
Terpukul kat mana-mana
Terpekik kuat di telinga
Terhantuk terketuk di kepala
Terpinjam terambil harta & benda
Termoody tak semena-mena
Terumpat bila ada cerita
Teremail benda yang tak sepatutnya kau terima
Termacam-macam yang kena-mengena.....
Di hari yang mulia sepuluh jari ku hulurkan semua,
Memohon kemaafan atas segala dosa yang ada
Kerana aku masih bernama manusia
Pastinya tak lepas membuat dosa
Semoga dimaafkan,
Salam Aidil Fitri Maaf Zahir dan Batin

p/s Mungkin selama seminggu cuti sekolah sempena hari raya nie, blog tak akan dijenguk sebab akan berada di kampung. Tak sabar pulak rasanya nak sambut raya dan berkumpul dengan abah dan adik-beradik di Taiping...

Sunday, September 13, 2009

Sibuk

Salam semua.... Selepas satu-satu peperiksaan, ada kerja-kerja pemeriksaan kertas jawapan pelajar yang harus dilaksanakan. Dalam seminggu dua nie memang sibuk dengan kertas Peperiksaan Percubaan SPM para pelajar. Tue yang blog nie agak terbiar dan hanya sesekali dijenguk.
Dari tiga kelas yang diperiksa, baru satu kelas yang selesai ditanda. Hrmm... memang lambat kerja-kerja pemeriksaan nie dilakukan sedangkan ada yang dah siap memeriksa. Tapi azam mesti selesai memeriksa sebelum cuti hari raya. Insyaallah... Keputusan dari kelas nie agak mengecewakan tak tau la dua kelas lagi tue.... Rasa seperti apa yang diajar seperti masuk telinga kiri keluar telinga kanan. Tambahan pula sejarah bukan satu pelajaran yang diminati oleh kebanyakan pelajar dan ada yang kata tidak ada "commercial value". Dan ada pulak ura-ura mata pelajaran sejarah akan dijadikan mata pelajaran elektif. Kalau ditukar jadi elektif rasanya ramai la pelajar yang tak akan mengambil pelajaran ini. Sekarang nie terpaksa sebab sejarah salah satu mata pelajaran teras. Macam mana di kalangan pelajar akan lahir semangat patriotisme, cintakan negara dan mengetahui susah payah pahlawan dahulu kala berjuang menentang penjajah kalau sejarah hanya pelajaran elektif???

Wednesday, September 9, 2009

Bonus Oh Bantuan Kewangan....

Salam semua.... Hari tue ada buat entry tentang bonus untuk raya kali nie. Tadi dalam berita dah keluar keputusan apa yang ditunggu-tunggu....

Bantuan khas RM500 untuk kumpulan sokongan
PUTRAJAYA: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, hari ini mengumumkan pemberian bantuan khas kewangan RM500 untuk penjawat awam kumpulan sokongan, separuh dibayar sebelum Aidilfitri dan bakinya pada Disember. - Bernama

Jadi kita yang dalam kumpulan satu lagi nie tak ada bantuan atau bonus??? Jadi tak payah raya la ye... Hujung tahun pun tak de ke????? Ish, ish, ish tak patut ....

p/s tetiba rasa nak nanges macam baby kat entry ari tue

Sunday, September 6, 2009

Lost


I can’t believe it’s over
I watched the whole thing fall
And I never saw the writing that was on the wall
If I’d only knew
The days were slipping past
That the good things never last
That you were crying

Summer turned to winter
And the snow it turned to rain
And the rain turned into tears upon your face
I hardly recognized the girl you are today
And god I hope it’s not too late
It’s not too late
’Cause you are not alone
I’m always there with you
And we’ll get lost together
Till the light comes pouring through
’Cause when you feel like you’re done
And the darkness has won
Babe, you’re not lost
When your worlds crashing down
And you can’t bear the thought
I said, babe, you’re not lost

Life can show no mercy
It can tear your soul apart
It can make you feel like you’ve gone crazy
But you’re not
Things have seem to changed
There’s one thing that’s still the same
In my heart you have remained
And we can fly fly fly away

’Cause you are not alone
And I am there with you
And we’ll get lost together
Till the light comes pouring through
’Cause when you feel like you’re done
And the darkness has won
Babe, you’re not lost
When the worlds crashing down
And you can not bear the cross
I said, baby, you’re not lost
I said, baby, you’re not lost
I said, baby, you’re not lost
I said, baby, you’re not lost

Lost by Michael Buble

Thursday, September 3, 2009

Kalau Tak Ada Bonus???

Salam semua... Dalam seminggu nie dalam akhbar banyak menyiarkan tentang harapan pekerja sektor awam agar dikurniakan bonus menjelang hari raya Aidil Fitri ini. Apa kata bonus tidak diberikan??? Apa yang anda akan lakukan???



Tue dia.... Cutekan gambar bebudak di atas tue menangis sampai keluar hingus lagi... Kita yang dah berusia nie takkan nak menangis kot. Pada pendapat saya, bonus elok la diberi di akhir tahun nanti untuk persiapan menjelang sesi persekolahan. Masa tue nak beli buku, baju sekolah, kasut sekolah dan barangan persekolahan. Mungkin ada yang tak sokong tapi hari raya tak semestinya semua kena baru mungkin kalau ada yang boleh digunakan lagi, kita gunakan, jangan membazir. Berhari raya ikut kemampuan kita.

Tuesday, September 1, 2009

Zara dan Ibunya

Salam semua.... Cuti yang lepas (tak habis lagi bercerita tentang cuti, nak cerita tentang masak-masak atau juadah berbuka, nie bukan blog masak-memasak dan masak pun apa la sangat, jadi tak payah la cerita tentang masak-memasak...) Ok dalam perjalanan ke Perlis hari tue singgah di Cangloon untuk ke rumah Maz untuk melawat dia dan anaknya. Kalau tak singgah nanti merajuk pulak dia....
Nie gambar Maz dengan anaknya Nur Zara Alisyah. Jumpa Zara dulu masa dia baru je berusia 40 hari lebih, nie dah besar sekarang.
Zara masa baru bangun dari tido. Sengih je...

Sekolah Dah Bermula

Salam semua.... Cuti sekolah dah habis dan hari nie bermula la sesi persekolahan. Bagi pelajar-pelajar tingkatan 5, hari ini bermula la Peperiksaan Percubaan SPM. Moga cuti yang bermula dari cuti khas H1N1 dan diikuti oleh cuti pertengahan penggal kedua dimanafaatkan sepenuhnya oleh pelajar tingkatan 5. Musim peperiksaan nie, cikgu kadang-kadang lebih berdebar-debar jika dibandingkan dengan pelajar. Boleh jawab ke? Aku ajar selama nie pelajar faham ke? Soalan senang ke susah? Macam-macam dalam fikiran cikgu....
Cuti baru nie cikgu-cikgu juga menduduki peperiksaan iaitu PTK. Hhhmmm... macam mana la keputusannya??? Persediaan tak seberapa pun. Apa-apa pun tunggu je la result nanti.
Cuti baru nie cuma ke Perlis untuk melawat abah di sana. Sempat jugak ke Padang Besar sekejap dan masa balik tue lalu ikut Chuping. Gambar di atas adalah ladang tebu Chuping yang saujana mata memandang. Bila tengok ladang nie terfikir macam mana gula boleh berkurangan di pasaran. Memang nak beli gula sekilo pun susah nak dapat sekarang. Bila jalan-jalan lagi ada sebahagian tanah tue ditanam dengan pokok getah. Tak tau la pulak kalo pokok getah tue telah menggantikan tebu atau memang ladang tebu. Kalo iye mungkin la sebab tue gula tak cukup sebab pokok tebu semakin kurang.
Balik dari Perlis singgah di Taiping sekejap untuk hantar adik yang ikut sama ke Perlis dan terus balik ke Manjung. Ke Perlis sekejap saja sebab Kijai datang ke rumah untuk sama-sama menyambut Ramadhan.

Saturday, August 29, 2009

Berjumpa KuIna LadyInRed

Salam semua.... Semalam baru balik dari Kangar, Perlis. Ke sana pada hari Rabu, 26 Ogos 2009. Bulan puasa nie tak jumpa lagi abah dan kebetulan cuti sekolah jadi ke sana sebentar. Sebelum ke sana ada tinggal message di blog satu rakan nie (kira blogger yang famous juga) kata akan ke Kangar dan dia email no phone dan berpesan jika ada kelapangan hubungi dia... Jadi setelah balik dari Padang Besar (rutin wajib bila ke Perlis..), ada kelapangan maka si dia dihubungi dan berjanji untuk berjumpa berdekatan dengan pejabatnya.Perjumpaan diadakan berhadapan di sebuah kedai makanan segera yang baru dibuka, tapi tue la kan bulan Ramadhan nie jadi cuma jeling-jeling dan pandang-pandang saja. Orangnya kecil molek dan begitu peramah sekali. Semasa berjumpa dia memakai baju merah, ialah nama glamer pun KuIna LadyInRed, harus berbaju merah kan... Walaupun perjumpaan hanya sekejap kerana si dia sedang bekerja (tapi lari sekejap untuk berjumpa) tapi kemesraan dirasakan.... Insyaallah mungkin kita akan berjumpa lagi, selama nie hanya berjumpa di alam maya, semoga persahabatan dapat dikekalkan di alam nyata. Terima kasih Ku Ina kerana meluangkan masa untuk berjumpa....

Saturday, August 22, 2009

Mari Dengar Lagu Nasyid

Salam Ramadhan semua.... Di bulan yang penuh berkat ini apa kata kita dengar lagu-lagu nasyid lama yang dinyanyikan oleh kumpulan nasyid Nada Murni yang famous dulu. Selepas kumpulan Nada Murni barulah muncul kumpulan nasyid lain seperti Raihan, Rabbani, Hijjaz dan sebagainya...

Friday, August 21, 2009

Ahlan Ya Ramadhan


Salam Ramadhan semua.... Semoga di bulan yang penuh kemuliaan dan keberkatan ini kita akan diberi hidayah dan petunjuk oleh ALLAH swt. Maaf dipinta sekiranya saya ada melakukan sebarang kesilapan.

Puisi Ramadhan

(Rahmat Abdullah)

Terhentak dadaku
saat terbayang olehku akan dosa-dosaku
tak tahan ku menahan kesedihanku
terbayang akan amal ibadahku setahun belakangan

Cukupkah AMALAN-ku tuk menebus DOSA-ku
Cukupkah SHODAQOH-ku tuk membuka TAUBAT-ku
Cukupkah SHOLAT-ku tuk meneguhkan IMAN-ku
Cukupkah PUASA-ku tuk membersihkan HATI-ku
Rasanya semua akan berat kurengkuh
Namun Ramadhan Mu telah tiba
Kan kuraih segalanya tuk memenuhi pundi-pundi amalku
Marhaban ya Ramadhan
Marhaban syahru syiam
sebuah pesan bijak :
Jika semua HARTA adalah RACUN maka ZAKAT-lah penawarnya
Jika seluruh UMUR adalah DOSA maka TAQWA & TAUBAT-lah obatnya
Jika seluruh BULAN adalah NODA maka RAMADHAN-lah pemutihnya

* Puisi di atas di petik dari laman ini...

Thursday, August 20, 2009

Perginya Tak Kembali

Salam semua.... Memang terkejut dan seperti tidak percaya bila pagi tadi mendapat berita perginya anak Cikgu Mohd Sulaimi Md Islam dan isterinya Puan Asiah iaitu Amirul. Sejak akhir-akhir ini banyak diterima berita-berita mengejut tentang pemergian yang tidak kembali lagi.... En Sulaimi adalah Ketua Bidang atau Guru Kanan Kemanusiaan di sekolah, jadi boleh dikatakan bos saya dan selalu bekerjasama dengannya untuk subjek sejarah. Amirul masih lagi muda baru 13 tahun dan selalu dibawa oleh Cikgu Sulaimi ke mana-mana kerana dialah satu-satunya permata hati Cikgu Sulaimi dan isterinya. Dan sekarang Amirul telah dijemput pergi kerana Allah lebih menyayanginya.
Gambar Cikgu Sulaimi dan anaknya Amirul

Kami yang mendengarnya pun merasa begitu terperanjat dan sedih apatah lagi Cikgu Sulaimi dan isterinya.

Gambar-gambar nie diambil pada Jun 2008 semasa Amirul mengikuti Cikgu Sulaimi ke sekolah dan diambil dari blog Stesma Forever.
Semoga Cikgu Sulaimi dan isterinya tabah dalam menghadapi dugaan Allah yang maha besar ini. Al Fatihah.

Tuesday, August 18, 2009

Menjawab Pertanyaan....

Salam semua.... Selepas lama tak kena tag (ecehh.. macam selalu kena tag) dan bila kena pun selalunya buat-buat tak nampak dan tak jawab, hari nie kena jawab satu tag dari kulna LadyInRed nun jauh di utara. Tak pe la nak tulis apa dah tak tau sebab dalam seminggu nie macam tak happening je hidup nie.... jawab tag la pulak ada gak entry hehehe... thanks kuina.... Soalan nie susah jugak hhrmmm.... ' 3 sebab kenapa aku berblog' eerrr... tiru jawapan kuina boleh tak??? Lagi pun soalan nie dah bocorkan, jawapan pun dan tersebar kat seluruh alam maya nie...

Mula terjebak dalam alam berblog nie dah lama dari Mac 2007 lagi dengan satu blog peribadi tapi blog nie kena solex orang lain tak leh baca.... Mula sebab kat sekolah ada satu cikgu tue buka blog untuk tulis cerita-cerita tentang apa yang berlaku di sekolah dan situ ada citer tentang dia dan keluarga jugak. Tue yang cuba untuk berblog dan masa nie belajar sendiri je tak tanya sesapa pun. Kira boleh la...

Tahun lepas diadakan satu kursus membina blog untuk cikgu-cikgu. Tujuannya supaya cikgu-cikgu nie boleh buat blog untuk panitia dan subjek masing-masing. Wah berlumba-lumba kami bina blog subjek ada yang masih teruskan dan ada yang dah berkubur... Blog subjek saya ada lagi tapi bila tengok tak de orang berkunjung pun... maka tahap kerajinan semakin menurun. Mana tak sekolah nie berasrama, jadi bila masanya pelajar-pelajar nak bertenet kecuali bila balik kampung. Yang duduk di luar pun bukannya ramai.

Masa nie jugak lahirlah ramai bloggers di kalangan kawan-kawan sekolah yang membuka blog peribadi. Bila rakan-rakan tanya bila nak buat blog sendiri... masa tue la baru nak buat blog yang orang lain boleh baca maka lahir la Catatan Siti Sana Sini (eceh...). Jenuh la nak fikir nama blog last-last teringat lagu Siti Nurhaliza - Siti Situ Sana Sini maka lahir la blog nie. Hehehe... panjangnya sejarah saya berblog tapi tak jawab soalan lagi. Nie kalau jawab soalan exam sure fail... tak menjawab soalan.... Ok la nie jawapannya...

1. Untuk mencatat peristiwa-peristiwa yang berlaku
Kira nie macam diari la... sebab dulu-dulu memang ada diari tapi hangat-hangat taik ayam awal tahun je pas tue hampeh.... tak tulis dah... harap-harap blog nie tak cam tue. Tapi bila tiba penyakit "M" melanda, bersawang la blog nie... Blog subjek saya tue memang dah banyak sawangnyer... Dalam blog nie boleh cerita tentang sesuatu tempat bila gie jalan-jalan, tempat-tempat makan, nak cerita tentang masakan nie bukan blog masakan sesekali mungkin la, apa yang berlaku di sekolah, sekitar dan apa la yang terlintas di fikiran...

2. Ikut trend (boleh tak jawab cam nie???)
Habis tue situ sana sini asyik cakap pasal blog je... nak la jugak (boley??) Lagi pun streamyx memang dah ada, sebelum nie ada la chatting tapi sekarang dah tak teruja sangat kecuali dengan kawan-kawan. So berblog la boleh jugak asah skill menulis walaupun tak pandai pun...

3. Ok nie nak ikut jawapan kuina - Menambahkan kenalan dan kengkawan
Saya tak la ramai follower macam kuina tue dah lebih 200... tapi secara tak langsung berkenalan dengan ramai jugak kawan-kawan baru. Di samping tue boleh jugak tukar-tukar pandangan dan komen-mengomen di blog rakan-rakan bila rajin, kalo tidak baca je tak tinggal jejak pun...

OK abis dah jawapan pendek je kan tapi citer kat atas tue yang panjangnyer.... Nak tag sapa pulak ok sapa-sapa rasa nak jawap, jawap ler... sebab tau nak jawab tag nie payah sebenarnyer... kan... kan...

Buat Apa???

Salam semua... Cuti sekolah kerana H1N1 selama seminggu dah berlalu... buat apa??? Hehehe... tak buat apa dan jalan ke mana-mana pun. Tapi masa nie ambik kesempatan cari kawan-kawan masa sekolah dan universiti di Facebook. Facebook nie dah lama daftar tapi tak pernah explore functionnyer. Dan wow... jumpa beberapa orang kawan yang dah bertahun-tahun lamanya tak dengar khabar berita, sejak tamat zaman persekolahan lagi.... bestnyer... Masih tunggu beberapa orang kawan lagi untuk accept. Satu lagi kat Fb nie main Farmville, dalam masa tak sampai seminggu nie dah masuk level 10. Wah gigih betul la jadi petani dan bercucuk tanam dalam game nie... Asyik-asyik check ladang dan pungut hasil bila sampai masanya... Pas nie kena kurang-kurangkan main Farmville. Yang dah ada akaun Fb cuba la main game nie kalo ada masa dan tak tau nak buat apa... hehehe... nak bercucuk tanam kawasan sangat-sangat terhad di rumah jadi bercucuk tanam di alam maya je...

farmvillelogo

Esok Rabu dah sekolah balik tapi untuk tiga hari je sementara nak tunggu cuti selama 7 hari lagi. Tapi cuti kali nie ada exam PTK. OK mula baca buku sekarang berhenti sat jadi petani....

Saturday, August 15, 2009

Anda Soal.... Allah Dah Jawab!!!

Salam semua.... jumpa semasa jalan-jalan di alam maya nie... untuk renungan kita bersama...

Kita selalu bertanya...dan Al-Quran sudah menjawabnya...

KITA BERTANYA: KENAPA AKU DIUJI?

QURAN MENJAWAB
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan, "Kami telah beriman." ("I am full of faith to Allah") sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KITA BERTANYA: KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?

QURAN MENJAWAB
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
-Surah Al-Baqarah ayat 216

KITA BERTANYA: KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

QURAN MENJAWAB
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya,"
-Surah Al-Baqarah ayat 286

KITA BERTANYA: KENAPA RASA FRUST?

QURAN MENJAWAB
"Jgnlah kamu bersikap lemah. dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman."
-Surah Al-Imran ayat 139

KITA BERTANYA: BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

QURAN MENJAWAB
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan dengan jalan sabar dan mengerjakan sembhyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk."
-Surah Al-Baqarah ayat 45

KITA BERTANYA: APA YANG AKU DAPAT DARIPADA SEMUA INI?

QURAN MENJAWAB
"Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka... ?
-Surah At-Taubat ayat 111

KITA BERTANYA: KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

QURAN MENJAWAB
'Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dariNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal."
-Surah At-Taubat ayat 129

KITA BERKATA: AKU TAK DAPAT TAHAN!!!!!!

QURAN MENJAWAB
"......dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir."
-Surah Yusuf ayat 12

Semoga bermanfaat...
Menjadi tanggungjawab kita untuk berdakwah
Jangan lidah kita kelu di hadapan Allah!!

Thursday, August 13, 2009

Pemergian Ustaz Asri

Salam semua....
Kita dikejutkan dengan berita pemergian Ustaz Asri vokalis utama kumpulan Rabbani pagi tadi. Kumpulan Rabbani pernah datang ke sekolah untuk satu program motivasi bersama pelajar dan seterusnya mengadakan konsert di dewan sekolah (ceritanya ada disini). Malam tue Ustaz Asri begitu ramah dan sentiasa tersenyum melayan karenah pelajar-pelajar dan tak kurang cikgu-cikgu untuk bergambar. Semoga Allah mecucuri rohnya dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. Al Fatihah..
Gambar nie semasa kumpulan Rabbani berehat di belakang pentas.
Cikgu dan pelajar ke belakang pentas untuk bergambar...
Pergi Tak Kembali
Artist: Rabbani

Setiap insan pasti merasa
Saat perpisahan terakhir
Dunia yang fana akan ditinggalkan
Hanya amalan yang dibawa

Terdengar sayup surah dibaca
Sayunya alunan suara
Cemas di dada...lemah tak bermaya
Terbuka hijab di depan mata

Selamat tinggal pada semua
Berpisahlah kita selamanya
Kita tak sama nasib di sana
Baikkah atau sebaliknya

Amalan dan takwa jadi bekalan
Sejahtera bahagia pulang...ke sana

Sekujur badan berselimut putih
Rebah bersemadi sendiri
Mengharap kasih anak dan isteri
Apa mungkin pahala dikirim

Terbaring sempit seluas pusara
Soal-bicara terus bermula
Sesal dan insaf tak berguna lagi
Hancurlah jasad dimamah bumi

Berpisah sudah segalanya
Yang tinggal hanyalah kenangan
Diiring doa dan air mata
Yang pergi takkan kembali lagi

Semasa persembahan berjalan dan lambaian di bawah nie adalah semasa lagu nasyid terakhir dinyanyikan.

Wednesday, August 12, 2009

Cuti

Get WellSalam semua.... Confirm mulai hari nie sekolah akan ditutup kerana H1N1 sehingga 18 Ogos 2009. Pagi nie bila sampai di sekolah dekat pagar ada satu surat berwarna pink di tampal, notis pemberitahuaan tentang premis diarah ditutup.
Alamak memang la seronok bila bercuti nie tapi bila fikir pelajar akan menghadapi peperiksaan percubaan SPM tak lama lagi dan ada sikit lagi sukatan yang perlu dihabiskan jadi rasa macam mana ye... Lepas tue cuti nie mungkin perlu diganti, tue yang lagi tak best nak cuti...
Nak buat apa cuti nie??? Ramai kata duduk rumah je, ada yang nak menjahit baju raya langsir, cuba resepi baru dan ada yang nak balik kampung... Nak buat apa yeee????? Hrmmmm.....

Cuti H1N1

Thank You Heart Salam semua....
Dengarnya sekolah akan bercuti selama seminggu hingga 18 Ogos 2009. Walau bagaimanapun esok akan diadakan taklimat sebelum dibenarkan bercuti seminggu... Apa-apa pun kena tunggu esok baru boleh confirm.
Hrrmmm.... cuti seminggu nak buat apa nie??? Wah macam-macam rancangan
1. Gie jalan cuti-cuti Malaysia... (tak kot... tak sesuai sekarang)
2. Gie Perlis jumpa abah.... (kena tunggu saya pun sihat baru boleh jumpa abah sebab abah tak sihat sangat)
3. Gie KL jalan-jalan shopping raya.... (best nie....tapi.... kena fikir balik)
4. Gie Ipoh la dekat sket untuk shopping.... (hehehe best jugak nie, lama tak gie Ipoh....)
5.
6.
7. Duk rumah je la.... (memang kena kuarantin pun kan....)

Apa-apa pun kena tunggu esok......

Tuesday, August 11, 2009

Di Suatu Pagi...

Salam semua....
"Cikgu Indonesia tue besar dari Malaysia ke?"
"Indonesia tue pulau ke cikgu?"
Terkedu bila mendengar pertanyaan sebegitu keluar dari seorang pelajar Tingkatan 4. Peristiwa ini berlaku di suatu pagi ketika mengajar tentang topik 'Islam di Asia Tenggara'. Tak tau la kalau mereka saja nak menguji cikgunya atau memang betul-betul tak tau. Belum lagi cerita tentang negara-negara Eropah... Itu la yang terjadi bila Geografi bukan lagi menjadi subjek teras untuk pelajar-pelajar Tingkatan 4 dan 5. Kedudukan sesuatu negara bukan lagi di dalam pengetahuan pelajar-pelajar. Kalau dahulu peta dunia ada dalam kepala pelajar-pelajar, bila cikgu sebut tentang sesuatu negara terus boleh terbayang di mana kedudukan negara tersebut di peta dunia.
Ok cuba tengok peta Asia Tenggar di bawah, cuba bandingkan keluasan Malaysia dan Indonesia. Errr.... nie bukan la nak mengajar Geografi tapi saja nak tunjuk kedudukan Indonesia dan peta Asia Tenggara.
http://4.bp.blogspot.com/_oMhNQ3iBee0/Sidoc9kD-DI/AAAAAAAAAGs/oPRN8iAusgU/s400/Peta+Asia+Tenggara+Warna.jpg
Ingat lagi masa zaman kanak-kanak dulu, saya adik-beradik suka main teka kedudukan sesuatu tempat berpandukan Atlas atau Buku Peta Dunia. Pernah main tak??? Mula-mula cari kedudukan satu tempat (kalau boleh cari tempat yang tulisannya paling kecik dan paling pelik namanya), lepas tue suruh la lawan kita cari tempat tue di peta tersebut. Kalau siapa dapat cari kedudukan tue dengan betul dan cepat dia menang. Jadi sebab nak menang, buku peta selalu dibelek dan dibaca untuk tahu kedudukan sesuatu tempat atau bandar. Tapi sekarang peta dunia pun pelajar-pelajar jarang nak tengok.... Hhhhmmmm......

Monday, August 10, 2009

You are...

Salam semua... I want to share with you a nice poem which I got from email...

Cute Muslim Baby Girl

You are strong...
when you take your grief and teach it to smile.

You are brave...
when you overcome your fear and help others to do the same.

You are happy...
when you see a flower and are thankful for the blessing.

You are loving...
when your own pain does not blind you to the pain of others.

You are wise...
when you know the limits of your wisdom.

You are true...
when you admit there are times you fool yourself.

You are alive...
when tomorrow's hope means more to you than yesterday's mistake.

You are growing...
when you know what you are but not what you will become.

You are free...
when you are in control of yourself and do not wish to control others.

You are honorable...
when you find your honor is to honor others.

You are generous...
when you can take as sweetly as you can give.

You are humble...
when you do not know how humble you are.

You are thoughtful...
when you see me just as I am and treat me just as you are.

You are merciful...
when you forgive in others the faults you condemn in yourself.

You are beautiful...
when you don't need a mirror to tell you.

You are rich...
when you never need more than what you have.

You are you...
when you are at peace with who you are not.

Sunday, August 9, 2009

Mangkuk Tingkat

Salam semua.... Macam mana hujung minggu nie?? Ke mana-mana atau sebab H1N1 duduk rumah je??? Dengarnya dah 28 kematian. Semakin serius pulak sebab sekejap je dah meningkat. Menakutkan betul...

Hujung minggu baru nie balik ke Taiping sebab jiran depan rumah ada kenduri kawin anaknya, jadi sebab abah tak dapat nak pergi jadi saya dan adik balik kampung untuk menghadiri kenduri anak Pakcik Raja, Faizal. Tapi bukan nak cerita pasal kenduri tue... tapi pasal mangkuk tingkat. Tak de la kisah menarik pun.. Adik saya Kijai (panggilan manja dalam keluarga) akan bawa mangkuk tingkat bila datang ke Manjung. Yang adik seorang lagi, Boboy ( panggilan manja keluarga jugak nie... walau dah besar panjang masih kami panggil dia dengan gelaran nie..) malu untuk bawa mangkuk tingkat nie. Bila datang ke Manjung selalunya Kijai dan Boboy akan dibekalkan dengan lauk atau nasi bila balik ke KL. Memang boleh beli kat kedai tapi teringat arwah mak selalu bekalkan nasi dan lauk-pauk kalau adik nie nak balik KL sebab dia orang memang suka makan terutama Kijai... (hehehe jangan marah ye...). Bila mak dah tiada dan adik-adik nie pulak rumah dia orang tak de tangga lagi... jadi... nasib baik ada akak dia yang nie.... hehehe....
Jarang kan sekarang kita jumpa orang yang bawa mangkut tingkat untuk berkelah, bekalan dalam perjalanan dan sebagainya sebab lebih mudah jika ke kedai untuk makan. Bukan macam dulu, mangkuk tingkat nie penting untuk bekalan berkelah dan jalan-jalan sebab kedai makan tak banyak selain nak jimat belanja...


Tak lama lagi bulan Ramadan akan menjelang apa kata kita ke Pasar Ramadan bawa mangkuk tingkat sambil beli-beli lauk pauk kita hulur mangkuk tingkat kata kat penjual tue, nak lauk nie RM2.00, lauk tue RM4.oo... tak payah guna plastik untuk bungkus. Kira macam kempen alam sekitar la nie. Ada tak orang nak buat cam nie????

Thursday, August 6, 2009

Doa Elak Penyakit

Salam semua.... Untuk renungan dan panduan bersama....

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Sesiapa yang memuliakan Syaaban, bertakwa kepada Allah dan taat kepada-Nya serta menahan diri daripada perbuatan maksiat, Allah mengampuni semua dosanya dan menyelamatkan dia pada satu tahun itu daripada semua bencana dan penyakit.”

doa elak penyakit

Doa elak penyakit... sesuai diamalkan pada masa sekarang dalam keadaan Influenza A H1N1.... moga semuanya selamat... Amin....

Wednesday, August 5, 2009

Topeng Muka

Salam semua.... Hari nie di sekolah semua guru, kakitangan dan pelajar dibekalkan dengan face mask dan sana sini kelihatan guru dan pelajar bertopeng putih untuk menutup mulut dan hidung. (Sekarang dengarnya kalau nak beli kat kedai pun mahal harganya ada kawan yang beli dengan harga RM 0.50 awal dulu tapi sekarang ada yang beli dengan harga RM 1.00... wah cepat je ambik kesempatan dalam keadaan sekarang...) Kenapa tetiba ramai yang pakai topeng nie??? Nie la penangan H1N1, mulai minggu nie ramai pelajar yang demam dan selsema, dan semalam je dekat 40 pelajar dibawa ke hospital untuk menerima rawatan dan sebab ramai sangat yang demam (hari nie pun ramai yang ke hospital untuk dapatkan rawatan), semalam orang dari Pejabat Kesihatan datang ke sekolah untuk mengambil sampel darah pelajar yang demam tersebut. Hari nie pula diadakan ceramah tentang Influenza A H1N1 di dewan sekolah untuk semua pelajar dan guru-guru. Apa-apa pun moga-moga semuanya selamat. Amin....

Tuesday, July 28, 2009

Singgah Beli Kerepek

Salam semua.... On the way ke Kuala Selangor Sabtu yang lepas singgah di Kedai Bahulu Masri yang terletak di Sungai Leman, Sekinchan. Macam-macam jenis kerepek ada dijual di sini selain dari bahulu sebagai produk utama.
Sebelum membeli kita boleh merasai semua produk yang dijual di kedai ini. Apa lagi rasa bahulu, kerepek, muruku dan lain-lain. Dah cuba-cuba, rasa-rasa tak tau pulak nak beli yang mana satu.... Yang penting pesanan dari adik yang memesan tempeyek dan kerepek ubi. Katanya beli la kedua-dua tue kalau jumpa nanti semasa on the way ke KS... Raya tak lama lagi jadi sapa-sapa yang nak berniaga kerepek atau bahulu boleh la berurusan dengan kedai nie...

Friday, July 24, 2009

Sesi Bergambar

Salam semua... Lepas perhimpunan pagi nie ada sesi fotografi untuk cikgu-cikgu. Nie saja letak antara gambar yang diambil semasa sesi tue pagi tadi...
Ada gambar semua cikgu-cikgu dan mengikut bidang masing-masing.

Rutin Hari Jumaat

Salam semua.... Hari Jumaat sebagai mana biasa lepas sekolah akan jalan-jalan window shopping dan cari makan. Macam dah rutin pulak kalau tak ada tugas lain atau ke mana-mana. Nak balik ke rumah pun masih awal... jadi jalan-jalan la. Tapi tue la kat Manjung nie bukannya banyak shopping complex jadi pusing-pusing la antara Giant, Econsave, Fajar, Billion balik-balik tue je la. Nak grand sket kena kena ke Ipoh atau ke KL.Hari nie cuma shopping makanan laut je. Beli ikan bilis, sotong kering dan ikan masin. Esok akan ke Kuala Selangor untuk menghadiri majlis perkahwinan anak sulung Mak Lang, dan nanti bila jumpa Mak Ngah dia selalu tanya kenapa tak bawa sotong kering atau ikan bilis dari Manjung.... Jadi kali nie bawa la sikit untuk sedara-mara di Kampung Kuantan, Kuala Selangor. Ikan bilis Pangkor nie memang lebih sedap jika dibandingkan dengan ikan bilis tempat lain. Fresh pun ye jugak... Ashley pun setuju kan... Kawan-kawan kat Manjung nie memang setujua la... Sebelum tue esok kena pergi sekolah ye.... kerana ada pembentangan kajian tindakan katanya... Hhhhuuuuuu....
Hari nie nak makan apa pulak?? Kopitiam dah selalu pegi... cuma Uncle John Kopitiam tak cuba lagi tapi tue nanti la. Last-last pegi Secret Recipe je minum coffee latte dan makan singapore curry laksa. Tak best sangat laksa tue sebab mereka buat guna krim.

Masa taip untuk entry nie asyik dengar bunyi ambulan je.... Kebetulan Hospital Seri Manjung nie tak jauh dari rumah dan dengarnya pelajar-pelajar UITM Seri Iskandar yang dijangkiti Influenza A H1N1 atau lagi famous dengan nama Selsama B.b. tue telah dibawa ke hospital nie. Wah dekat tue.... sekolah pun dekat jugak dengan hospital nie.... Tue yang tadi di sekolah ramai yang kata kita kena beli topeng muka nie..... Minta semua selamat..... Amin..

Thursday, July 23, 2009

Kuiz Sejarah dan Patriotisme 2009 Daerah Manjung




Salam semua.... Hari ini telah diadakan Pertandingan Kuiz Sejarah dan Patriotisme Sekolah Menengah Daerah Manjung Tahun 2009 bertempat di SMK Dato' Idris, Pantai Remis. Sebagaimana biasa kena jadi guru pengiring untuk bawa seramai 4 pelajar untuk mewakili sekolah. Persiapan kami agak kelam-kabut dan last minute sebab minggu lepas sewaktu surat sampai saya di Penang dan hari Isnin baru nie MC. Jadi hari Selasa baru nie, baru dapat surat tentang kuiz dan baru cari pelajar untuk mewakili sekolah. Balik sekolah hari Selasa tu, beli buku-buku Sejarah tingkatan 1 - 3 untuk dibaca oleh pelajar. Huuuuhh... mesti tak ada harapan nie. Tak pe janji penyertaan ada...

Gambar di atas adalah ketika para pelajar dari setiap sekolah tekun dan khusyuk menjawab soalan-soalan secara individual. Kami, guru-guru pengiring kena mengawasi pertandingan ini secara bergilir-gilir.

Setelah habis menjawab maka guru-guru pengiring dikehendaki memeriksa jawapan para pelajar. Alhamdulillah peserta sekolah berjaya mendapat tempat ketiga. Kali terakhir sekolah mendapat tempat dalam pertandingan nie rasanya kalau tak salah 6 tahun dulu kot....
Setelah tamat pemeriksaan kertas jawapan dan pemenang-pemenang diperolehi maka sesi penutupan dijalankan. Encik Osman Bin Ahmad, Pegawai Khas Kokurikulum dari PPD Manjung telah menyempurnakan proses majlis penutupan dan seterusnya menyampaikan hadiah-hadiah.

Semasa pengerus majlis mengumumkan tempat ketiga untuk majlis penyampaian hadiah, dia tersebut SMK Seri Manjung.... Aiikk..... tadi masa kira markah menang macam mana kalah pulak???? Terus angkat tangan dan tanya.... rupanya dia tersalah sebut, tertinggal Teknik tue.... Pelajar SMK Seri Manjung dah datang ke depan untuk ambil hadiah.... Sian dia.... Huuuuu..... Gambar di atas tue Siti Norfika Binti Khamis selaku Ketua Pasukan menerima hadiah bagi pihak rakan-rakan yang lain.

Wakil dari SMTSM yang telah berjaya mendapat tempat ketiga, dari kiri Nur Amirah Binti Amran, Siti Aqilah Binti Zainddin, Siti Norfika Binti Khamis dan Roslina Binti Mohd Jelani bergambar bersama-sama dengan Encik Osman Bin Ahmad.

Atas kejayaan mereka maka setiap seorang diberi hadiah bonus tambahan iaitu belanja makan di KFC. Moga di tahun-tahun yang akan datang pasukan sekolah akan memperolehi kejayaan lagi. Insyaallah..

Tuesday, July 21, 2009

Kena Saman....

Salam semua... Lama jugak tak letak apa-apa entry kat sini. Selain sibuk sikit kerana ke Pulau Pinang dan Alor Setar untuk menghadiri mesyuarat, ada jugak rasa penyakit 'M' yang menghampiri... Semalam ke HSM untuk appoinment di Jabatan Oftamologi untuk check mata dan selepas habis check-up tue dapat mc sehari kerana mata pedih dan blur je... Pedih je mata bila kena cahaya terang. Lagi la tak on langsung komputer nie.

Ok nie nak citer sikit tentang perjalanan ke Penang hari Rabu yang lalu 15 Julai, kali nie ikut jalan Beruas sebab ada kawan yang tinggal di sana nak tumpang ke sana bersama-sama. Perjalanan ok la walaupun jalan Beruas nie kecik dan bengkang-bengkok sebelum sampai ke Trong. Nasib baik tak de lori atau bas di depan kalo tidak jenuh la nak follow...

Masuk highway ok je, berhenti rehat kejap dan makan di R & R Bukit Merah dan di Bukit Tambun ada polis yang buat road block untuk tahan kete yang speed kot... Masa tue wah lega sebab tak kena tahan tapi memang tak bawa laju pun.... Tapi malangnya... bila sampai kat simpang nak masuk Butterworth fon tetiba bunyi dan biasa la jawap dan tetiba je ada kete hon-hon dari belakang siap bagi highlight lagi dan suruh ke tepi. Aaaaahhh.... tidak rupanya kereta peronda JPJ.... apa lagi kena saman la.... Dah nasib nak buat cam mana kena la bagi autograph kat dia orang... Dia kata bayar kat mana-mana pejabat JPJ sebanyak RM200. Nampaknya kena beli handsfree lepas nie.....

Nie bukan fon saya ye... fon saya cap ayam je janji bole call dan sms.... duit lagi....

Tuesday, July 14, 2009

Dah Setahun

Salam semua... Hari nie genap setahun bersamanya... Alhamdulillah dalam setahun ini dia menjadi teman ku yang paling setia untuk ke mana-mana sahaja. Tanpa sebarang masalah yang besar dalam masa setahun ini maka keputusan ku untuk memiliki dan bersamanya.... rasanya tepat. Buat masa ini insyaallah aku tak akan menduakannya.... Moga hari-hari yang mendatang akan dilalui tanpa ada konflik yang mencengkam.

Pesan Ayah

Salam semua.... Sekarang macam tak tau je nak letak atau tulis apa kat sini. Hmmm.. memang la tak kreatif. Masuk blog-blog lain macam-macam boleh ditulis dan diceritakan tapi tue la macam tak ada idea je sebab tue tak masuk apa-apa kat sini. Esok akan ke Pulau Pinang untuk menghadiri satu mesyuarat di sana dan hari Jumaat akan ke Alor Setar pulak dengan satu lagi mesyuarat. Wah... macam sibuk bebenor je...

Ok jumpa tulisan (nak kata puisi ke apa ye???) di bawah nie sempena hari bapa dan rasa macam best je untuk peringatan sendiri, jadi letak la kat sini.

Semalam aku jumpa ayah kau
Dia ingat lagi kat kau tapi kau ingat ke kat dia???
Dia nampak macam risau je…

Aku tanya kenapa nampak macam risau je??
Dia jawab “Pak Cik teringin nak jumpa anak pak cik”..
Dia cakap kalau dia tak sempat nak jumpa dengan kau
Dia ada tingalkan pesan..

AYAH KAU PESAN..
Jangan kau lupa pada Tuhan
Takut nanti Tuhan pula lupa pada kau.

AYAH KAU PESAN..
Bila berkawan jangan berperang
Takut nanti kalau sakit, takde kawan yang hendak datang.

AYAH KAU PESAN..
Kalau kau sesat, janganlah malu hendak bertanya orang
Supaya kau boleh nampak jalan pulang.

AYAH KAU PESAN..
Bila dah senang nanti, jangan kau lupa pada ibu bapa
Takut nanti kau jadi macam TANGGANG anak DERHAKA!!

AYAH KAU PESAN..
Jangan lupa segala pesan
Sebab tak ada apa yang dia hendak bekal
Kerana dia sudah pergiI ke BATU NESAN!!!

“Sayangi dan hormatilah bapa, ayah, abah, abi, babah, daddy, dad dan segala apa yang anda panggil seorang insan yang bergelar bapa dan suami sementara mereka masih hidup.Kerana merekalah insan yang telah membesarkan kita,memberi kita makan,memberi kita minum dan melayan karenah kita ketika kita masih kecil.